Laserfiche WebLink
tomorrow is not the reality of groundwater contamination. Starting on page 48, is a list <br /> of 66 different groundwater wells. Per paragraph 18, on page 60, there is quarterly <br /> sampling required. For some additional chemicals, sampling is semiannual. <br /> QUESTION: What if CLI begins to accept coal ash? <br /> ANSWER: Coal ash is the residue from the combustion of coal, primarily by electric <br /> utilities. Coal ash is regulated in Illinois as a non-hazardous special waste. As such, it is <br /> legal to accept such waste material in a conventional municipal solid waste landfill. <br /> CLI's Landfill #3 was granted local siting approval by the DeWitt County Board in 2002 <br /> and subsequently issued a permit by the IEPA to operate as such facility without any of <br /> the procedural irregularities associated with operation of the portion of the landfill now <br /> devoted to the chemical waste unit. Accordingly, CLI can lawfully accept coal ash even <br /> in portions of the landfill that are outside of the chemical waste unit. Even if the <br /> Coalition is successful with its Citizen's Complaint, CLI will be able to accept this <br /> substance for disposal at its landfill. <br /> The harmful effects of coal ash on the environment have received heightened public <br /> attention in the past several years. Coal ash is known to contain a number of substances <br /> that are hazardous to human health, including arsenic, selenium, and mercury. <br /> A number of environmental organizations have actively lobbied the USEPA to reclassify <br /> coal ash as a hazardous waste, which would require it to be disposed of in a properly <br /> designed and permitted hazardous waste landfill. The USEPA declined to do so, leaving <br /> it to the various states to determine if they wished to impose more stringent restrictions <br /> on disposal of coal ash. The fact remains,however, that current law in Illinois allows <br /> CLI to accept this material at its facility in DeWitt County. Coal ash has been accepted at <br /> numerous municipal solid waste landfills throughout the state for a number of years now. <br /> It would be illogical to reject this proposed consent decree based upon CLI's plan to <br /> lawfully dispose of this material at their facility. In addition, as previously mentioned, <br /> the chemical waste unit is actually designed and constructed to hazardous landfill <br /> standards. <br /> 4UESTION: Was any additional testing, other than the "general" semi-annual testing <br /> required, added by the decree? <br /> ANSWER: The Consent Order does not add any new sampling requirements. It includes <br /> some of the chemical waste unit sampling requirements from page 58 of the IEPA permit <br /> for the site. Groundwater monitoring starts on pages 47 - 62; section VIII. That is 15 <br /> pages of groundwater monitoring requirements. See <br /> http://www.epa.state.il.us/communitv-relations/fact-sheets/clinton-3/permit- <br /> modification-2014-07-31.pdf <br /> QUESTION: If the 12" of"clayey" material is to virtually eliminate any "new" water <br /> from entering the toxic MGP waste, is there any frequent testing required of the leachate <br /> collected out of the bottom of the landfill? <br />